Alles over het schoonhouden van je boot

Je kent het wel, na een heerlijke dag op het water ziet je boot er niet meer uit. Vogelpoep, zoutaanslag en wat al niet meer kunnen het plezier van de vorige dag snel doen vergeten. Maar met een beetje liefde en aandacht blijft je boot er tiptop uitzien. Regelmatig schoonmaken is het halve werk en voorkomt dat vuil zich ophoopt en lastiger te verwijderen is.

Als je aan de slag gaat met de emmer en spons, kies dan voor speciale bootreinigers. Deze zijn ontwikkeld om zout, alg en ander hardnekkig vuil aan te pakken zonder de lak of het polyester te beschadigen. Niet alleen blijft je boot zo langer mooi, je beschermt ook nog eens het milieu; veel van deze producten zijn namelijk biologisch afbreekbaar.

Repareren kun je leren

Kleine ongelukjes zitten in een klein hoekje, zeker op het water. Gelukkig kun je veel reparaties aan je boot prima zelf doen. Een scheurtje in de zeilen, losgeraakte schroeven of een haperende motor; met een beetje handigheid en de juiste onderdelen fix je het zo. Het geeft niet alleen voldoening, maar bespaart je ook nog eens een hoop geld.

Het internet staat vol met handige tutorials die je stap voor stap uitleggen hoe je bepaalde reparaties uitvoert. Neem bijvoorbeeld allpa, een merk dat bekend staat om haar kwalitatieve bootonderdelen. Met een beetje zoekwerk vind je voor bijna elk probleem wel een oplossing of handleiding die je helpt alles weer in orde te maken.

Bescherm je boot tegen de elementen

Het Nederlandse weer kan nogal wispelturig zijn en dat betekent dat je boot goed beschermd moet zijn tegen de elementen. Een goede coating kan al wonderen doen. Er zijn talloze middelen op de markt die beloven dat je boot er jarenlang als nieuw uit blijft zien. Kies wel bewust; sommige middelen zijn vooral gericht op glans terwijl anderen echt een beschermlaag vormen.

Natuurlijk moet je ook denken aan afdekzeilen wanneer je jouw boot niet gebruikt. Deze zeilen beschermen tegen UV-straling, vuil en vocht. Zorg dat het zeil goed past en ventileert om schimmel en vochtplekken te voorkomen. Een kleine investering in een goed zeil kan op lange termijn veel onderhoudskosten schelen.

Essentiële accessoires voor elke boottocht

Een goede voorbereiding is het halve werk, vooral als het op varen aankomt. Essentiële navigatiehulpmiddelen zoals kaarten, kompassen en GPS-apparatuur kunnen niet ontbreken aan boord. Zo weet je altijd waar je bent, welke richting je op moet en hoe laat je weer terug moet zijn om niet in het donker te varen.

Veiligheid staat natuurlijk voorop tijdens elke boottocht. Zorg daarom altijd voor voldoende zwemvesten, een EHBO-kit en indien nodig signaleringsmiddelen. Ook is het slim om altijd te checken of alle verlichting aan boord werkt voordat je vertrekt, zeker als je ook in de schemering of nacht vaart.

Upgraden van je boot voor meer comfort en efficiëntie

De watersportwereld staat niet stil en elk jaar komen er weer nieuwe gadgets en technologieën op de markt die jouw vaarervaring kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe energiezuinige motoren die stiller en schoner zijn of aan geavanceerde fishfinders voor de sportvissers onder ons.

Voor wie graag met alle gemakken is voorzien: upgrade jouw boot met comfortverhogende toevoegingen zoals betere zitplekken of zelfs een klein keukentje. Met deze upgrades wordt het nog leuker om langere tijd op het water door te brengen.

Onderhoudschecklist voor het einde van het seizoen

Aan alles komt een einde, zo ook aan het vaarseizoen. Voordat je jouw boot winterklaar maakt, is het slim om een grondige onderhoudscheck uit te voeren. Controleer de romp op beschadigingen, check of alle elektronica nog naar behoren werkt en vervang onderdelen die versleten zijn.

Een belangrijk onderdeel dat niet vergeten mag worden zijn de fenders voor boot. Deze stootwillen beschermen jouw dierbare bezit tegen botsingen met steigers of andere boten. Controleer ze op slijtage en vervang ze indien nodig om schade gedurende het stille seizoen te voorkomen.