Interieur design 101

Is de sfeer in je huis helemaal wat je ervan wil? Grote kans van niet, anders zou je hoogstwaarschijnlijk dit artikel niet gevonden hebben. Niet getreurd; er zijn zó veel oplossingen te bedenken voor als je nu nog niet helemaal 100% blij bent met je woning. Natuurlijk kan je meteen heel drastisch gaan verbouwen, maar dat hoeft niet eens per se. Wie weet ligt het aan de kleur van de binnendeur kozijn, of heeft je huisje behoefte aan een klein beetje red grandis hout om een rustieke sfeer te brengen. Wat er ook aan scheelt, laten we kijken hoe we het gaan fixen!

 

Goed aanvoelen 

 

Wat ís sfeer eigenlijk? Waar komt het vandaan in een ruimte? Is het de kleur van de muren, of één heel opvallend meubelstuk? Sfeer kan op veel verschillende manieren gecreëerd (en dus ook bijgesteld) worden. Ga op zoek naar een sfeer die voor jou werkt, en denk daarbij ook aan waar je de verschillende ruimtes in je huis voor gebruikt én wat voor gevoel daarbij opgeroepen moet worden. Gebruik je je woonkamer bijvoorbeeld ook als thuiswerkkantoor? Dan is er behoefte aan, in ieder geval, een beetje rust in de ruimte. Dit kan al bereikt worden door een nette indeling, maar je wil ook niet riskeren dat je je niet thuis of gezellig voelt in je eigen huis. Probeer een sfeer en stijl te vinden waar je je zowel ontspannen als fijn in voelt, en begin met kleine aanpassingen in je interieur.

 

Even praktisch

 

Je hebt een sfeer in je hoofd, een plan, alles is gereed… en nu het praktische deel. Waar begin je met het veranderen van de sfeer van je huis? Ten eerste; kamer voor kamer. Begin met de woonkamer, of de slaapkamer, of misschien het halletje bij de voordeur, en begin klein. De muurdecoraties, bijvoorbeeld, of de lijstjes waarin de foto’s van je familie en vrienden aan de muur hangen. Nog een goede tip, als klein beginnen juist overweldigend is; begin met schilderen!  Een goede accentmuur, eventueel met leuk behang of een beetje red grandis hout, kan ook al heel veel doen. Hout in je woonkamer is sowieso een goed idee; dit brengt een rustieke, huiselijke, bijna taveerne-achtige sfeer met zich mee waarin ook je gasten zich thuis zullen voelen. 

 

Er zijn honderd-en-één manieren om de sfeer in je huis te veranderen, en dit zijn er slechts een paar. Neem je tijd, doe je ding en onthoudt: het is jouw huis!