Je make-up kwasten kiezen

Elke make-up liefhebber weet het: goede kwasten zijn het halve werk. Of je nu een beginner bent of al jarenlang je eigen visagist speelt, de juiste tools kunnen het verschil maken tussen een flawless face en een make-up misser. Maar hoe weet je welke kwasten je echt moet hebben?

Basis kwasten die iedereen zou moeten hebben, zijn onder andere de foundationkwast, poederkwast, blushkwast en natuurlijk niet te vergeten: de oogschaduwkwast. Deze kwasten vormen de basis van je collectie en zorgen ervoor dat je alle basistechnieken onder de knie kunt krijgen. Bij het kiezen van kwasten is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de haren en het handvat. Synthetische haren zijn ideaal voor vloeibare producten zoals john van g make up, terwijl natuurlijke haren meer geschikt zijn voor poeders.

Als je al wat meer ervaring hebt, kun je je collectie uitbreiden met kwasten voor gevorderden. Denk hierbij aan een fan brush voor highlighter, een angled brush voor wenkbrauwen of contouring, en een stippling brush voor een airbrushed finish van je foundation. Met deze kwasten kun je echt diepte en detail in je look aanbrengen, waardoor je make-up naar een hoger niveau wordt getild.

Sponzen en blenders gebruiken

Naast kwasten zijn sponzen onmisbaar in je make-up tas. De beautyblender heeft de wereld van make-up applicators stormenderhand veroverd. Deze kleine spons zorgt ervoor dat je foundation er niet alleen egaal uitziet, maar ook natuurlijk aanvoelt. Het unieke materiaal van de beautyblender zorgt ervoor dat deze niet te veel product absorbeert, waardoor je zuiniger bent met je make-up en toch een perfecte dekking krijgt.

Het inzetten van de beautyblender is vrij eenvoudig. Maak de spons vochtig onder de kraan, knijp het overtollige water eruit en dep je foundation, bb crème of concealer op je gezicht. Het resultaat is een egale, bijna airbrushed finish die met traditionele kwasten moeilijk te bereiken is. Niet alleen voor vloeibare producten, maar ook voor het aanbrengen van poeder, blush of bronzer is de beautyblender een veelzijdige tool.

De beautyblender komt in verschillende vormen en maten. De originele roze variant is perfect voor het aanbrengen van foundation over het gehele gezicht, terwijl de kleinere mini beautyblenders ideaal zijn voor precisiewerk zoals concealer onder de ogen of highlighter op de jukbeenderen.

De kunst van het contouren

Contouring is een techniek die niet meer weg te denken is uit de moderne make-up routine. Het gaat om het spelen met licht en schaduw om zo de vorm van het gezicht te veranderen of bepaalde features te accentueren. Het kan intimiderend lijken, maar met een beetje oefening en de juiste tools kan iedereen leren contouren als een pro.

Bij contouren gebruik je meestal een donkerdere tint om schaduwen te creëren en een lichtere tint om bepaalde delen van het gezicht naar voren te brengen. Belangrijk is om goed te blenden, zodat er geen harde lijnen zichtbaar blijven. Hiervoor kun je speciale contourkwasten gebruiken of zelfs een beautyblender om alles mooi in elkaar over te laten lopen.

Het geheim van goede contouring ligt in het kiezen van de juiste kleuren voor jouw huidtint en het subtiel aanbrengen van het product. Begin altijd licht en bouw langzaam op voor een natuurlijk effect.

Oogmake-up zonder stress

Oogmake-up kan soms als een uitdaging voelen, vooral als je werkt met eyeliner. Maar met een paar handige tips kun je oogmake-up toepassen zonder stress. Kies eerst de juiste eyeliner voor jouw stijl: potlood, gel of vloeibaar? Elk heeft zijn eigen voordelen en technieken.

Voor beginners kan een potlood eyeliner het makkelijkst zijn omdat deze wat vergevingsgezinder is bij foutjes. Een goede tip is om kleine streepjes te zetten langs de wimperrand en deze vervolgens met elkaar te verbinden voor een strakke lijn. Oefening baart kunst; hoe meer je het doet, hoe beter je wordt.

Eyeliner tips gaan niet alleen over het aanbrengen ervan, maar ook over hoe je jouw look compleet maakt met andere producten zoals oogschaduw en mascara. De juiste combinatie van kleuren en texturen kan je ogen groter laten lijken, meer laten stralen of juist een dramatische smokey eye creëren.

Langhoudende lippen maken

We willen allemaal dat onze lipstick zo lang mogelijk blijft zitten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw lippen er urenlang fantastisch uitzien? Het begint allemaal met goede voorbereiding: zorg dat je lippen gehydrateerd en glad zijn door ze regelmatig te scrubben en een lippenbalsem te gebruiken.

Een lipliner is niet alleen bedoeld om je lippen te definiëren, maar helpt ook om je lipstick langer te laten zitten. Vul je lippen volledig in met lipliner voordat je lipstick aanbrengt; dit zorgt voor een goede basis en voorkomt dat je lipstick gaat ‘bloeden’. Kies vervolgens voor een langhoudende lipstick of liquid lipstick die bekendstaat om zijn duurzaamheid.

En ten slotte, lippen om te zoenen krijg je door alles netjes af te werken. Dep na het aanbrengen van lipstick een beetje transparante poeder over je lippen voor extra fixatie. Let wel op dat je niet te veel gebruikt, want dan kan het er droog uit gaan zien.

Schoonmaken en onderhouden

Een vaak vergeten maar cruciaal aspect van make-up is het schoonmaken en onderhouden van je tools. Kwasten en sponzen kunnen broedplaatsen worden voor bacteriën als ze niet regelmatig worden gereinigd, wat kan leiden tot huidproblemen.

Kwasten schoonmaken doe je idealiter eens per week, afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt. Gebruik lauw water en milde zeep of shampoo om de kwasten zachtjes schoon te maken. Spoel ze goed uit en laat ze vervolgens op natuurlijke wijze drogen door ze plat neer te leggen op een handdoek.

Voor sponzen zoals de beautyblender zijn er speciale reinigingsmiddelen zoals de Solid Blendercleanser die ervoor zorgen dat alle make-up restanten en bacteriën verwijderd worden zonder het materiaal te beschadigen. Ook hierbij is het belangrijk om de spons goed uit te spoelen en te laten drogen in een goed geventileerde ruimte.